Een nieuwe zool voor jouw schoenen: een milieubewuste keuze

Jouw favoriete paar schoenen is jarenlang meegegaan, maar de zool lijkt nu echt wel versleten. Wens je je schoenen nog een beetje langer te dragen? Dan kun je best je schoenen opnieuw bezolen. Dat kun je thuis doen of laten uitvoeren door je schoenmaker, indien je zelf geen tijd hebt of je liever een professional aan het werk zet. Door de zool van je schoen te vervangen, geniet je langer van het schoeisel en draag je dus bij tot de bescherming van het milieu.

De zool thuis vervangen of bij de schoenmaker?

Enkele basisnoties en een beetje handigheid volstaan om zelf de zool van je schoen zonder veel moeite te vervangen. Voor schoenen met genaaide zolen ga je wel best naar een schoenmaker, hij beschikt over specifieke naaimachines. Om schoenen opnieuw te bezolen, koop je eerst een paar reparatiezolen bij je schoenmaker. Voorts heb je speciale lijm en een schone werkbank nodig. Maak de oude zool los, reinig de te lijmen oppervlakken goed (bijvoorbeeld met een reinigingsmiddel voor lijmen) en lijm dan de nieuwe zool vast. Als dit wat te omslachtig lijkt, kun je je dierbare schoenen steeds toevertrouwen aan een schoenmaker om de zool perfect te laten vervangen.

Wat je moet weten over de zool van je schoen

Indien je schoenen sterk versleten zijn, doe je er best aan om een nieuw paar te kopen, aangezien oud leer of vervormde stof je minder goed beschermt tegen regen en wind. Indien dit niet het geval is, kun je ervoor kiezen om je schoenen opnieuw te bezolen. Om geld te besparen, vooral op het naaiwerk en gebruikte materiaal, kun je een dubbele zool gebruiken. Je bent dan meteen ook beter beschermd tegen invloeden van buitenaf.