Natuurlijke verzorgingsproducten voor je schoenen

Om je schoenen te beschermen, voeden en reinigen kun je allerhande producten gebruiken. Om ze te onderhouden en tegelijk het milieu te beschermen, zijn er een aantal natuurlijke verzorgingsproducten voor de schoenverzorging. Schoenpoetsen, sprays of andere middeltjes, aan jou de keuze!

Natuurlijke verzorgingsproducten

Tot de natuurlijke verzorgingsproducten die van pas komen bij de schoenverzorging behoren de wassoorten op basis van bijenwas, die je schoenen beschermen en voeden. Controleer in ieder geval het etiket van het product, in principe moeten alle ingredi├źnten van natuurlijke oorsprong zijn. Puur dierlijk vet of plantaardige glycerine doen de schoenen glanzen.

Een aantal ecologische tips voor het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten Naast het gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten zijn er nog een aantal handige tips voor de schoenverzorging.

  • ga na het borstelen van je laarzen er met een doek, gedrenkt in een mengsel van water en azijn over (laat ze daarna goed verluchten om een indringende geur te vermijden).

  • de schil van een banaan is ook uitstekend geschikt als natuurlijk verzorgingsproduct om je schoenen te doen blinken. Ga met de binnenkant van de schil over je leren schoenen en veeg daarna af met een schone en droge doek.

  • voor het reinigen van canvas schoenen kun je een doorgesneden aardappel gebruiken.

  • voor wit leer kun je je reinigingsmelk gebruiken als natuurlijk verzorgingsproduct.

  • kwalijke geurtjes verdrijf je zo met een mengsel van tijm en steenkool.