Onderhoudsproduct voor schoenen: voor elk materiaal zijn product

Of je nu schoenen uit leer, suede, canvas of lakschoenen hebt, je moet je schoenen onderhouden. Maar, moet je ze nu machinaal wassen, met een spons of een borstel? En welk onderhoudsproduct voor schoenen moet je gebruiken? Niet elk product is geschikt voor elk materiaal. Het belangrijkst is echter dat je de schoenen impregneert om ze te beschermen tegen vocht en ze tegelijk te voeden.

Onderhoudsproduct schoenen: de verschillende types van leder

Om schoenen te onderhouden die gemaakt zijn uit effen leer of geprent leer, type lam, gebruik je een hydraterende crème voor een grondige voeding. Voor fluwelige stoffen (nubuck, suede...) gebruik je een gum om vlekken te verwijderen en een onderhoudsproduct voor schoenen zoals een kleurloze shampoo. Geef de schoenen af en toe hun originele kleur terug met een spray in de juiste tint. Geïmpregneerde leders hebben geen specifiek onderhoudsproduct voor schoenen nodig, het volstaat om ze nu en dan in te vetten met een crème om ze soepel te houden en te voeden.

Onderhoudsproduct schoenen: canvas, satijn, fluweel…

Welk onderhoudsproduct voor schoenen in canvas? Maak ze schoon met een reinigende mousse of gewoon met zeepwater. Om schoenen te onderhouden die gemaakt zijn uit satijn, kun je witte azijn of harde zeep gebruiken om vlekken te verwijderen. Voor schoenen in satijn gebruik je een borstel gedrenkt in een mengsel van warm water en een beetje ammoniak. Wrijf de schoenen goed af met een handdoek en laat ze dan drogen in de openlucht om kringen te vermijden.