Schoenspanner: om je te smalle pimps breder te maken

Je bent trots op je nieuwe schoenen en wil ze zo snel mogelijk aandoen. Maar dan blijkt dat ze te smal zijn en je zullen doen afzien. Om de vorm van schoenen perfect aan je voeten aan te passen, wordt aanbevolen om een houten schoenspanner te gebruiken. Er bestaan echter nog alternatieven om de vorm van schoenen te optimaliseren en te vermijden dat je schoenen in de kast belanden.

Schoenspanner en andere oplossingen

Het voordeel van een schoenspanner is dat de vorm van schoenen ermee aangepast kan worden en tegelijk het vocht wordt geabsorbeerd. Indien je geen schoenspanner bij de hand hebt, kun je water laten koken en je schoenen boven de damp houden (opgelet echter met broze materialen zoals canvas en nubuck). Trek dan aan de schoenen om ze breder te maken. Je kunt het water ook vervangen door diepvrieszakjes, die je in de schoenen stopt. Bewaar alles dan in de diepvriezer. Na het ontdooien van de schoenen zal het leder verslapt zijn.

Alternatieven voor de schoenspanner vinden

Een schoenspanner kan behoorlijk veel geld kosten. Een goedkopere oplossing om de vorm van schoenen te optimaliseren bestaat erin krantenpapier nat te maken en als bal in je schoenen te steken. Druk stevig op de achterzijde van de schoen om het leder een beetje te “breken”. Het krantenpapier zal hetzelfde effect hebben als de schoenspanner. Er bestaan ook speciale smeermiddelen die je kunt aanbrengen op je schoenen met behulp van een penseel. Laat het product gedurende een volledige nacht inwerken, reinig ze dan en je schoenen zijn klaar voor gebruik!