Holvoeten behandeling: wat zijn de oplossingen?

Holvoeten worden gekenmerkt door een verstrakking van de voetboog, waardoor een erg hoge wreef ontstaat. Welke mogelijkheden zijn er voor een holvoeten behandeling?

Focus op de holvoeten behandeling

De evolutie van holvoeten wordt verklaard door het feit dat het bot sneller gegroeid is dan de pezen van de zool (peesplaat), in de overgang van de kindertijd naar de adolescentie. De botwelving wordt dus belemmerd en doet de voetboog naar boven krommen. Aandoeningen met vergelijkbare symptomen zijn balvoet, varusstand van de voeten en Mortons neuralgie. Je raadpleegt best een arts of podotherapeut, die zal de gepaste holvoeten behandeling bepalen.

Holvoeten behandeling: medisch of chirurgisch aanpakken?

Voor de holvoeten behandeling zijn zowel medische als chirurgische methoden mogelijk. Op medisch vlak kan de arts steunzolen of orthopedisch schoeisel voorschrijven om in de mate van het mogelijke de afwijkingen te corrigeren, de afzet van de voet te stabiliseren en de evolutie van de vervorming af te remmen. Tevens zijn een aantal chirurgische oplossingen mogelijk om holvoeten te behandelen afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. De arts kan de pezen verplaatsen (transpositie), de voetzool vrijmaken of andere ingrepen uitvoeren om de voetboog te corrigeren.