Voetverzorging: hoe likdoorns, eelt en hoornlagen bestrijden?

Heel wat personen hebben last van droge voeten, likdoorns en eelt. Om deze hinderlijke kwaaltjes te bestrijden, moet je je voeten elke dag verwennen en zo nodig een specialist raadplegen.

Focus op likdoorns, eelt en eeltknobbels

Eelt aan de voeten wordt gekenmerkt door een verdikking van de huid op de plaatsen waarop de zool steunt. Likdoorns zijn verdikkingen van de huid op plaatsen waar de tenen wrijving ondervinden. Eeltknobbels zijn dan weer uiterst harde, in de huid binnengedrongen verdikkingen die vaak erg pijnlijk zijn. Vaak zijn deze aandoeningen onderling gerelateerd en zijn ze het gevolg van problemen met de lichaamshouding tijdens het wandelen of van het dragen van te nauwzittende schoenen of schoenen met te hoge hakken, die niet aangepast zijn aan intensief gebruik.

Enkele tips om voeten met likdoorns, eelt en eeltknobbels te behandelen

Indien je lijdt aan likdoorns, eelt of eeltknobbels, is een bezoek aan de arts meestal aangewezen. Die zal het probleem vaststellen en de gepaste maatregelen nemen. Om likdoorns, eelt en eeltknobbels te bestrijden, worden verschillende behandelingen aanbevolen. Een eerste tip bestaat erin de harde huid geregeld voorzichtig af te schrapen met raspen of peeling- crèmes. Om je voeten te verzorgen en herstellen, kun je daarna helend verband aanbrengen op de betreffende plaatsen. Indien je voetproblemen het gevolg zijn van een anomalie in de lichaamshouding of het verkeerd steunen tijdens het wandelen, kan je podotherapeut je bijvoorbeeld orthopedische zolen voorschrijven die je houding opnieuw in evenwicht brengen.